Slovenci na memorialu Dragutina Galeša v Karlovcu osvojili 3. mesto

Prva nastopa slovenske članske baseball reprezentance na memorialu Dragutina Galeša v hrvaškem Karlovcu sta se odvila v soboto in nedeljo 7. in 8. aprila 2018.

Naši fantje so se s selektorsko ekipo, ki so jo sestavljali Igor Veselinovič, Darja Grimšič, Rok Vadas in Samo Perko, že v petek popoldne odpravili v Karlovec in tam prespali. V soboto zjutraj jih je čakala prva tekma turnirja proti Vindiji iz Varaždina.

Pred tekmo je ekipa izvedla še obsežni trening s poudarkom na odbijanju. Sama tekma je bila vsaj na začetku zelo razburljiva in rezultatsko izenačena, potem pa so Hrvati na mesto metalca postavili ameriškega levičarja, ki mu je slovenska nenadna neodločenost in pomanjkanje agresivnosti, oziroma jo je bilo včasih preveč, očitno močno ugajala. Vrstili so se strike-outi, tisti, ki pa so prišli na bazo, so imeli velike težave s pick-offom na prvi bazi. Sledilo je še nekaj napak v obrambi in hrvaška ekipa se je močno odlepila od slovenske ter tekmo pripeljala do konca z rezultatom 9:3.

Drugi dan jih je čakala prva tekma ob 11. uri, tekma za tretje mesto, tokrat naj bi bili gostujoča ekipa proti srbskemu Beograd 96. Zanimivo, volja na igrišču pred samo tekmo je bila na nižji ravni kot dan poprej, a so se fantje uspeli zbrati in Beograjčanom nasuti točke eno za drugo ob minimalnih napakah v obrambi. Strategija točke na menjavo se je pokazala za odlično, fantje pa so pridno izkoriščali tudi vse srbske napake v obrambi. Z malce šoka v 6. menjavi so naši uspešno tekmo pripeljali do rezultata 13:6.

Tekma za prvo mesto med Olimpijo in Vindijo se je po razburljivem preobratu v 6. menjavi in naprej, končala z rezultatom 11:10 v prid domače Olimpije.

Velja izpostaviti, da se je vodstvo reprezentance trudilo, da bi vsi dobili priložnost igrati, da bi vsak dobil nekaj minutaže, tudi na različnih pozicijah, bili pa sta to prvi tekmi odkar je reprezentanca v grobem oblikovana. Ekipni duh je bil na zelo visoki ravni, višji kot se jo spomni marsikdo, na ogrevanjih in treningih pa je naše fante kar lepo gledati, saj je prisotnega veliko reda in discipline.

Turnir v Karlovcu je bil prvi v vrsti pripravljalnih tekem in turnirjev naše članske izbrane vrste pred evropskim prvenstvom skupine C v Dublinu na Irskem letos julija.

Besedilo in fotografije prispeval: Peter Milošič