USPEŠNO SE JE ZAKLJUČIL VOLILNI KONGRES WBSC EUROPE 2022

13. februarja se je zaključil prvi volilni kongres WBSC Europe, ki sta ga organizirali Zveza za baseball in softball Slovenije (ZBSS), ki ji zadnjih pet let predseduje Marko Mrdjenovič, in Zveza ŠKL. Z večino glasov je bil za predsednika izbran dolgoletni sekretar Evropske baseball zveze Hrvat Krunoslav Karin.

Mesto Ljubljana in ZBSS sta letos po 9 letih ponovno gostila evropski baseball in softball kongres. Na prvem volilnem WBSC Europe kongresu, ki je potekal od 11. do 13. februarja 2022, je največ glasov prejel dolgoletni sekretar Evropske baseball zveze Krunoslav Karin. »Ena največjih evropskih zvez, ki šteje 70 članov, me je izvolila z ogromno večino, 63 odstotkov glasov. To je velika stvar za Hrvaško, Karlovec in seveda zame osebno,« je volitve komentiral Krunoslav, ki je premagal italijanskega nasprotnika Andreo Marcona. Kot je še povedal novi predsednik, se bo v naslednjem obdobju prizadeval, da se bosta baseball in softball vrnila med olimpijske športe, saj sta postala med mladimi zelo priljubljeni disciplini.
Za podpredsednika sta bila izvoljena Gabriel Waage za softball (Češka) in Petr Ditrich za baseball (Češka), za generalnega sekretarja Ami Baran (Izrael), za blagajnika pa Eddy Van Stralen (Belgija). Volilni kongres je potekal v Austria Trend Hotelu Ljubljana, nedavno prenovljenem in športno usmerjenem hotelu. Udeležence kongresa, ki so prišli iz celotne Evrope, se je popeljalo tudi po slikoviti Ljubljani, ki se je izkazala za odličen izbor za gostiteljico volilnega kongresa.
*WBSC Europe so kot skupno evropsko zvezo za baseball in softball ustanovili člani prej ločenih evropske baseball zveze (CEB) in evropske softball zveze (ESF) v Parizu leta 2018. Vodstvo sta skupaj prevzeli takratni vodstvi obeh zvez z nalogo, da pripravijo statut skladen z usmeritvami svetovne baseball in softball zveze (WBSC), ki je bila kot naslednica svetovne baseball zveze (IBAF) in svetovne softball zveze (ISF) ustanovljena leta 2013. Njihova naloga je bila tudi v najkrajšem času pripraviti volilni kongres za novo vodstvo. Prvi volilni kongres je po zadnjih spremembah statuta, sprejetih na izrednem kongresu novembra v Rimu, potekal v Ljubljani leta 2022 s čimer je WBSC Europe dobil prvo izvoljeno vodstvo, katerega predsednik je Hrvat Krunoslav Karin.*

WBSC Europe Congress 2022
Fotografija: Grega Valančič

WBSC Europe Congress 2022
Fotografija: Grega Valančič

WBSC Europe Congress 2022
Fotografija: Grega Valančič

WBSC Europe Congress 2022
Fotografija: Grega Valančič