Cvetje in baseball v jeseni

V okviru programa baseball akademije Slovenije se je 27 igralcev v dveh kategorijah U12 in U15 v spremstvu petih inštruktorjev – trenerjev udeležilo mednarodnega turnirja v sosednji Italiji (Staranzano) približno 40km od slovensko italjanske meje. Obe kategoriji sta zasedli končno 2. mesto.

Ko smo se s trenerji pogovarjali so nam izčrpno predstavili namen in cilje projekta in aktivnosti baseball akademije. Akademija je namenjena vsem tistim, ki si želijo spoznati baseball ga gojiti in se le tega športa učiti. Prvi korak na tej poti je seveda pristopiti in se včlaniti v klub, naslenji korak je vklučitev v akademijo, ki je odprta vsem, nato sledi rekrutacija v ekipe državnih  reprezentanc in nastopi na evropskih prvenstvih nam je povedal Samo Perko, pomočnik Andreja Bizjaka v kategoriji U15.

Aktivnosti akademije so neprecenljiva izkušnja za vsak profil igralca saj so to tekme v vrhunskem okolju, kot nivoju. Pri nas ni igrišč z osvetlitvijo, tu pa dobijo takšne izkušnje že v kategoriji U12, torej dečki in deklice do 12 let je nadeljeval Rok Lesjak zato se v veliki meri oziramo po tekmovanjih v Italiji, kjer imamo dobre prijatelje. Če se ozremo pet let nazaj, ko smo pričeli s tovrstnimi aktivnostmi in evalvirali rezultat dela tega obdobja lahko rečemo, da smo bili pridni in smo lahko zadovoljni. Preskok je izjemen in maneverskega prostora za nadgradnjo je še ogromno. Vsaka generacija je v športnem aspektu boljša.

Zavedamo se, da bo potrebno še veliko trdega dela, vendar baseball je trdo delo in zato smo le-tega vajeni, je na koncu poudaril še Vincent Colasuonno, američan, ki je prišel v Slovenijo prav zaradi tega. Povezali smo se s ŠKL organizacijo, ki ima velik pomen za razvoj baseballa in softballa v Sloveniji in izvajamo ŠKL program T-ball, ki lepo uspeva. Trenutno teče drugo leto od kar sem v Sloveniji in v tem času sem spoznal, da ima vaša država izjemen potencial za baseball in softball. V petih letih ste dosegli nivo Italjanskih klubov, kar ni mačji kašelj saj ima Italija profesionalno ligo in mlade vzgaja načrtno ima tudi zelo dobro razvito infrastrukturo, konkurenčni ste v evropskem reprezentančnem prostoru in tako naprej. Po kar nekaj mladih igralcih iz Slovenije se že ozirajo tuji klubi, nekaj jih je že podpisalo pogodbe.

Domačega kadra za razvoj ima minimalno zadosti a bolj, ko bo zadeva rasla več ljudi bomo potrebovali, ne le v igralskem kadru temveč tudi v organizacijskih in tehničnih vrstah. Baseball in softball sta na teh podrošjih globoko kompleksna a, ko imaš to urejeno ti športni panogi postaneta nadvse zabavni in s tem še bolj zanimivi v vseh pogledih.

To je torej akademija za baseball in softball Slovenije, ki deluje pod okriljem zveze za baseball in softball Slovenije, katere sestavni delček mozaika je prav vsak posameznik Slovenskih klubov. V kolikor si kdo želi kakorkoli sodelovati nam naj pošlje mail na enega izmed tistih, ki jih najde na internetu in zagotavljam vam, da mu najdemo mesto v naši skupnosti. Če pa se že ljudje ravno nimajo ambicije ali časa udeleževati niti rekreacije niti organizacije bomo veseli tudi všečka na facebooku ( smeh ) je zaključil.